Menü

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtettem jelszavamat

Tudnivaló a ZEISS Intranetről

Üdvözöljük a ZEISS partnerek számára létrehozott internet oldalán. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldalon található különböző szolgáltatások némelyike csak regisztrált partnereink számára elérhetőek (pl. Hirdetésszerkesztő) és vannak olyan menüpontok, melyek nyilvánosak minden kedves látogatónk számára (pl. „Kérjük értékelje munkánkat” menüpont). Jó munkát és böngészést kívánunk!

Sportszemüveg az új futógenerációnak: Nike Vision Vaporwing napszemüveg futáshoz

Két nagy márka, a Nike Vision és a ZEISS összefogott, hogy megalkossa az ideális sportnapszemüveget azoknak a futóknak, akik nem spórolnak az erőfeszítésekkel.

A sportnapszemüveg, amelyet a keret és lencse tökéletes szimbiózisa jellemez. A ZEISS-szel szorosan együttműködve a Nike Vision forradalmi napszemüveget fejlesztett ki azoknak a futóknak, akik mindig 110%-ot nyújtanak. Ez a napszemüveg segít a futóknak, hogy teljes mértékben a teljesítményükre koncentrálhassanak. A JOBB LÁTÁS a részletekre is kíváncsi volt. Carl Allent és Vincent Faivre d'Arcier-t, a Nike Vision tervezőit, és Flora Schierano-t a ZEISS-től arról kérdeztük, hogyan fejlesztették ki a Nike Vision Vaporwing napszemüveget. 

 

JOBB LÁTÁS: Az új Nike Vision Vaporwing sportnapszemüveg fkialakítása igazán szembetűnő és innovatív. Mesélnének nekünk a tervezés folyamatásóról?

Carl Allen (Nike Vision): Kezdetben sok munkát fektettünk a sportolók igényeinek tanulmányozásába, mert teljesen meg akartuk érteni azokat. Kutatásaink során kiderült, hogy napjaink szemüveggyártói nem tudják tartani a lépést a sportolók folyton változó igényeivel. Rájöttünk, hogy ahhoz, hogy a szemüveg kimagasló teljesítményt tudjon nyújtani, meg kell változtatnunk a gyártás módját. Már a lencséét is. Mindent figyelmen kívül kellett hagynunk, amit a lencsékről és a gyártásról tudtunk, hogy tiszta lappal kezdhessünk és megszülethessen ez az innovatív koncepció. El akartuk mosni a lencse és a keret közti vonalat és arra gondoltunk, mi lenne, ha a lencséből keretet és a keretből lencsét csinálnánk? Számunkra a szemüveg a biztonság és a teljesítmény záloga. Ezért volt nagyon fontos, hogy a lencse felületét amennyire csak lehet megnöveljük, és biztosítsuk, hogy az arc maximálisan fedve legyen, hogy a futók az ideális edzéstartományukba kerüljenek és teljes mértékben a teljesítményükre tudjanak koncentrálni.
 

JOBB LÁTÁS: Ezt a sportnapszemüveget kizárólag futáshoz tervezték vagy más sportolók is hordhatják? Használhatnám például normál napszemüvegként?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Kimondottan a futókra gondolva terveztük a lencsét, de ez nem jelenti azt, hogy más olyan sporthoz nem lehet használni, ahol fontos a maximális takarás és védelem. És természetesen normál napszemüvegként is lehet használni.

 

JOBB LÁTÁS: A lencse mely innovációit ismerhetjük más ZEISS termékekből? És milyen innovációkat fejlesztettek ki kimondottan a Nike Vision számára készített új ZEISS lencséhez?

Flora Schierano (ZEISS): A ZEISS állandó jelleggel fejleszt új színezéseket, hogy a körülményektől és fényviszonyoktól függetlenül elősegítse a sportolók jobb teljesítményét. A Nike Vision Vaporwing sportnapszemüveg létrehozása során a Nike Visionnel való együttműködésünk igen különleges volt.

A ZEISS-nek sikerült egy innovatív kialakításból valódi lencsét varázsolnia, amelyet kifinomult optika és éles kép jellemez. Az optika, szemészet és gyártás területéről szakértői csoportot hozott össze a ZEISS, és a megoldáshoz más cégcsoportok, például az Ipari Méréstechnika segítségét is igénybe vette. Bár a napszemüvegek 98%-a egy már meglévő öntőformával készül, a ZEISS német és olasz csapatai külön öntőformát dolgoztak ki a Nike Vision szemüveghez. Nulláról indulva olyan öntőformát hoztak létre, ami a lehető legközelebb van az optikai tökéletességhez. Mivel a szemüveg végső formájában születik meg, az ilyen öntőforma létrehozása a hulladék minimalizálását is garantálja, amely a meglévő öntőformát használó normál gyártási eljárás során keletkezne (a végtermék csiszolásánál).

Miután legyártották, az öntőformát ugyanazzal a gyémántcsiszoló technológiával munkálják meg, mint amit az ultra precíz optikai felületek polírozásánál használnak. S mivel a szemüveg öntőformájából minden öntési hibát eltávolítanak, garantáltan a lehető legkevesebb a homályos rész. A munkaigényes folyamat azt jelentette, hogy a ZEISS csapatának a napszemüveg geometriájának megfelelően kellett kialakítania az öntőformát. Több mint 30 ellenőrzésre volt szükség a végtermék specifikációinak és mértanának tökéletesítése során.

A napszemüvegekre vonatkozó szigorú 0,09D-s szabvány évtizedeken át megkötötte a tervezők kezét, akik prémium termékeiknél csak egyszerű szférikus és tórikus optikai kialakítást alkalmazhattak. A ZEISS szemészeti és precíziós optikákhoz kifejlesztett fejlett freeform kialakításokat és gyártástechnológiákat vezetett be, hogy az általános, komplex formájú felületek 0,06D-s optikai teljesítményét is elérje. Ez az extra szabadság tette lehetővé a Nike Vision kreatív csapata számára, hogy egyszerre optimalizálja új prémium sportszemüvegeinek illeszkedését, aerodinamikáját és esztétikáját anélkül, hogy az optikai teljesítményt rontaná.
 

Ezt a forradalmi gyártási folyamatot korábban soha nem alkalmazták szemüvegeknél, de kétség kívül meg fogja határozni a jövő szemüveggyártásának alapját.

 

JOBB LÁTÁS: Mennyi időre volt szükség a sportnapszemüveg kifejlesztéséhez?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): 2 év alatt jutottunk el a tervezéstől a végső termékig. Újra kellett gondolnunk, hogy néz ki egy szemüveg. Mindent figyelmen kívül kellett hagynunk, amit a lencsékről és a gyártásról tudtunk, hogy tiszta lappal kezdhessünk és megszülethessen ez az innovatív koncepció. Akkoriban azt sem tudtuk, hogy lehetséges lesz-e legyártani ezt a terméket.
A lencsére összpontosítottunk, amit akkor a keret legfontosabb részének tartottunk. El akartuk mosni a lencse és a keret közti vonalat és arra gondoltunk, mi lenne, ha a lencséből keretet és a keretből lencsét csinálnánk?
Számunkra a szemüveg a biztonság és a teljesítmény záloga. Ezért nagyon fontos, hogy a lencse felületét megnöveljük, amennyire csak lehet. Ezáltal biztosított a maximális takarás, a futók és más sportolók pedig zavartalanul irányíthatják figyelmüket a kiemelkedő teljesítményre.


JOBB LÁTÁS: Hogyan jött létre a Nike Vision és a keretgyártó Marchon közötti együttműködés?

Carl Allen (Nike Vision): A Nike Vision éveken keresztül dolgozott együtt a Marchonnal a szemüvegipari szakértelmünkön alapuló Nike Vision vonal létrehozásán. Ez a konkrét projekt a szemüvegipar teljesítményének alapos átformálása iránti igényből született meg. Célunk az volt, hogy a Nike Visiont a szemüvegek terén ugyanolyan innovatív vezetővé tegyük, mint amilyen innovatív vezető a Nike Vision a cipők és a ruházat terén.

JOBB LÁTÁS: Valójában mi különbözteti meg a kiváló sportszemüveget a szimplán jó sportszemüvegtől?

Carl Allen (Nike Vision): A lencse tisztasága, a takarás és a „megfelelő súly” (vagyis pehelykönnyű) anélkül, hogy megfeledkeznénk a lélektani tényezőről. Szerettük volna, hogy a futók és más sportolók szuperhősnek érezzék magukat a szemüveg viselése közben, mely így lélektani előnyt is nyújt számukra.
Szintén célunk volt, hogy futás közben a viselője megfeledkezzen a szemüvegről. A lencse tisztasága, a megfelelő súly és az illeszkedés együtt olyan keretet alkot, amely tökéletesen illeszkedik az archoz. Az, hogy a szemüveg nem párásodik és tökéletesen szellőzik, szintén a képlet része. Mivel nincsenek zavaró tényezők, teljes mértékben a futásra koncentrálhat!