Menü

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtettem jelszavamat

Tudnivaló a ZEISS Intranetről

Üdvözöljük a ZEISS partnerek számára létrehozott internet oldalán. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldalon található különböző szolgáltatások némelyike csak regisztrált partnereink számára elérhetőek (pl. Hirdetésszerkesztő) és vannak olyan menüpontok, melyek nyilvánosak minden kedves látogatónk számára (pl. „Kérjük értékelje munkánkat” menüpont). Jó munkát és böngészést kívánunk!

Különleges progresszív szemüvegek

Minden helyzethez létezik tökéletes progresszív szemüveg? A munkánkhoz? Kedvenc sportunkhoz vagy hobbinkhoz?

Egy progresszív szemüveglencse igazi optikai csoda: közelre, távolra és a kettő közti távolságokra is kitűnő látást biztosít. És mindezt képugrás nélkül. Sok szemüvegviselő nincs tisztában azzal, hogy igényei alapján kimondottan személyre szabható egy progresszív szemüveg. Bemutatunk néhány speciális progresszív megoldást, amelyek a ZEISS-nél és a ZEISS termékeket ismerő szakemberek számára szinte már alapnak számítanak. Talán ön is talál köztük személyre szabott megoldást. A jó hír az, hogy mindenre van megoldás. Ne habozzon, kérdezze meg látszerészét.

 

A JOBB LÁTÁS egyik olvasója azért írt nekünk, hogy megtudja, a progresszív szemüveg egyedi látómezői felcserélhetőek-e. Sokat dolgozik felfelé nézve, így arra van szüksége, hogy a lencse felső részén legyen optimális közeli rész, az alsó részén pedig köztes távolságra kell jól látnia.

Ilyen progresszív szemüveglencsét kimondottan nehéz gyártani, mivel a lencse kialakítása normál esetben pont fordított, mint amire ennek az ügyfélnek szüksége van. Azonban van rá lehetőség, hogy megfordítsuk a látómezőket! Ez komoly feladat elé állítja a szakembert: a ZEISS gyártási részlegének elküldött összes mérési, centrálási adatnak és a cilindertengelyek kiszámításának pontosnak kell lenniük. Ezen információk alapján freeform technológiával gyártjuk le a speciális progresszív szemüveglencsét.

Progresszív szemüveg vezetéshez

Itt egy másik érdekes eset: egy ügyfél, aki progresszív szemüveget visel és sokat vezet, nem tartotta teljesen megfelelőnek szemüvegét. Azután is elégedetlen volt látásával vezetés közben, hogy a szemüveget többször is beállították. Az egyik ZEISS partnerüzlet látszerésze tudni szerette volna, miért van ez, így úgy döntött, beül ügyfelével az autóba. A probléma oka azonnal egyértelművé vált. Az ügyfél annyira hátradöntötte ülését, hogy már szinte feküdt. Így a progresszív lencse „normál” kialakítása miatt a lencse közeli részén vagy köztes tartományán kellett keresztül néznie, amikor a távolba tekintett. Csak úgy tudta a lencse távoli látómezejét használni, ha fejét kimondottan kényelmetlen pózban tartotta. A vezetés közben felvett ülőhelyzetnek megfelelően a látszerész optimalizálni tudta a progresszív szemüveget, így ügyfelének kényelmes látást biztosított.

A teherautó-sofőrök egész napjukat vezetéssel töltik, és másként néznek át progresszív szemüvegükön, mint személyautó vezetése közben. A teherautó-sofőrök a magas ülőpozíciójuk miatt enyhén előredöntik fejüket, amikor az előttük lévő utat nézik, így a progresszív lencse azon részén néznek keresztül, ahol normál esetben a köztes látótér helyezkedik el. Emiatt kimondottan hasznos ennek megfelelően optimalizálni a lencse kialakítását.

Tudta, hogy létezik kimondottan vezetéshez optimalizált ZEISS szemüveglencse? A DriveSafe szemüveglencsét egész nap viselheti. Egyedi kialakítása és speciális rétege, vezetés közben mutatja meg igazán erős oldalát: itt olvashat bővebben a DriveSafe szemüveglencséről.

 
 

Progresszív szemüveg munkához

Pilótáknak is nehéz feladat progresszív szemüveget készíteni, mivel ők nem csak lefelé néznek a műszerfal kijelzőire, mint autóvezetés közben. A repülő típusáról függően a pilótáknak a fejük fölött is ellenőrizniük kell a műszereket. Ideális esetben lencséjük felső részében is van egy közeli rész vagy köztes látótér.

Számos foglalkozás különleges feladat elé állítja látásunkat, a progresszív szemüvegnek pedig helyt kell állnia ezen kihívások során. A kényelmes látáshoz egy írónak és egy grafikusnak más kialakításra és olvasórészre van szüksége, mint egy tanárnak, aki gyakran váltogatja tekintetét a közeli rész és az osztályterem köztes távolsága között, vagy egy rendőrnek, akinek messzire és közepesen távolra kell élesen látnia mindennapi munkája során.

Azonban minden a finom részleteken múlik egy fogorvos vagy ékszerész esetében. Nekik egy nagyító rátét segíthet.

Sokunknak inkább a közeli, mintsem a távoli tárgyakhoz van szükségünk jobb látásra. Az viszont kényelmetlen, ha folyton le-fel vesszük az olvasószemüvegünket. Ilyenkor az ideális megoldás egy olyan progresszív szemüveg, amely csak közelre és közepesen távolra korrigálja a látást, távolra nem.

 
 

Progresszív szemüveg sportoláshoz

Versenysportokhoz is léteznek speciális progresszív szemüvegek. A sportszemüvegekre specializálódott szakemberek egy külön vizsgálóban imitálni tudják az adott sport közben fellépő körülményeket, meg tudják mérni a szükséges látótávolságokat, így létre tudják hozni a megfelelő látómezőket. Például egy bicikliversenyző előre dől és teljesen másként néz át a progresszív szemüveglencsén, mint egy hosszútávfutó, mesterlövész, vadász vagy golfozó.

 

A progresszív szemüvegek ma

A progresszív szemüveget viselők látása szinte kivétel nélkül megváltozott a digitális készülékek, különösen az okostelefonok használata miatt. A különböző anyagok olvasása eltérő módon veszi igénybe szemünket: egy okostelefonnál más a felvett olvasótávolság, mint egy nyomtatott dokumentumnál vagy újságnál. A Digital Inside®Technológiának köszönhetően minden ZEISS progresszív szemüveglencse alkalmazkodik ezekhez az eltérő távolságokhoz.

A progresszív szemüveg mellett kialakult szokásaink kulcsszerepet játszanak. Az, ahogyan leengedjük tekintetünket ahhoz, hogy a progresszív lencse olvasórészén át élesen lássunk, szilárdan berögzül agyunkba. Így egy új keret kellemetlen változást hozhat. Azonban a ZEISS Adaptation Control® és a FrameFit®+ technológiák jóvoltából új keret választása miatt nem kell megváltoztatnunk vizuális szokásainkat. Mindemellett progresszív lencséjéhez mindenképp elég nagy keretet válasszon, ha kényelmes látásra vágyik.